Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KASTAMONU GASTRONOMİ FESTİVALİ BAŞLADI
KASTAMONU GASTRONOMİ FESTİVALİ BAŞLADI
Kastamonu'da, gastronomi alanında dünyaca ünlü isimlerin de katılımıyla "Kastrofest-Kastamonu Gastronomi Festivali" düzenlendi. İtalyan Şef Michele Esposito sahnede makarna yaptı.
30 Eylül 2019, 18:29
 
 
Kastamonu’nun doğal, kültürel ve tarihsel mirasına sahip çıkıp, ilin sürdürülebilir gelişimine katkıda bulunmak üzere kurulmuş olan Dünya Mirası Kastamonu İnisiyatifi (DMKİ) öncülüğünde, Kastamonu Valiliğinin himayesinde, Kastamonu Belediyesinin destekleriyle düzenlenen Kastrofest – Kastamonu Gastronomi Festivali başladı.
 
Bu yılki teması "Geleneğe Saygı, Geleceğe Miras” olarak belirlenen festival, açılış kortejinin ve kazan ateşinin yakılmasının ardından konuk ülke İtalya’dan katılan şef Michele Esposito ve Sahrap Soysal’ın gerçekleştirdiği gastroshowla başladı. 
 
image
 
Ardından ünlü beslenme uzmanı ve diyetisyen Dilara Koçak’ın katılımıyla gerçekleşen "Geleneksel Tatlar Sağlıklı Sofralar" başlıklı gastroshow da büyük ilgi gördü.
 
Festivalde ayrıca etkinliğe destek veren kuruluşlardan Mutfak Dostları Derneği öncülüğünde, gastronomi ve turizm dünyasından uzman isimlerin katılımıyla “Gıdanın Geleceği” üst başlıklı paneller ve söyleşiler düzenleniyor. 
 
image
 
Bu kapsamdaki ilk etkinlikler, İtalyan konuklar arasında yer alan Ayrıca Rareche Organik Çiftliği’nin kurucusu, sürdürülebilir tarım uzmanı Valentina Stinga’nın “Sürdürülebilir Tarımda Geleneksel Ürünlerin Önemi” başlıklı söyleşisi ve “Kaybolan Yerel Tarım Değerlerimiz ve Nitelikli Kastamonu Ürünlerinin Geleceği” başlığıyla Zeynep Kakınç (MDD Başkanı, Gazeteci) moderatörlüğünde gerçekleştirilen, Mustafa Afacan(Gazeteci,Çiftçi), Birol Uluşan (METRO Kategori Müdürü), Ebru Baybara Demir (Şef, Sosyal Girişimci, Mutfak Araştırmacısı) gibi önemli isimlerin katıldığı panel oldu.
 
image
 
FESTİVAL CUMARTESİ DE DOLU DOLU GEÇECEK
 
Kastrofest, 28 Eylül Cumartesi günü de Hazer Amani, Danilo Zanna gibi gastronomi dünyasının yıldız isimlerinden gastroshowlar,“Geleneksel Kastamonu Köy Yemekleri” gibi birbirinden eğlenceli yemek yarışmaları, “Kastamonu Ev Yemekleri”, “Kastamonu Saray Mutfağı” gibi geleneksel Kastamonu mutfağını yansıtan atölyeler ve çocuk etkinlikleri ile dolu dolu bir içerik sunmaya devam edecek.
 
Üyeleri arasında Dr. Atıf Uğurlu, Ali Raif İlaç Sanayi Genel Müdürü Muzaffer Bal, Cubis Art İstanbul Kurucu Ortağı Zeynep Esen, gazeteci Mine Esen Ergür gibi Kastamonu’nun önde gelen isimlerinin yer aldığı DMKİ’nin sözcülüğünü üstlenen Gülsen Kırbaş, “Festival için hazırlıklarımızı tamamladık. Bugüne kadar şehrimizin mutfağını hep İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde tanıtmaya çalıştık. Artık herkesin Kastamonu’ya gelmesi ve bu lezzetleri yerine deneyimlemesi gerekiyor. Kastamonu’nun geleneksel tatlarını tüm Türkiye’ye, hatta tüm dünyaya duyurmasını amaçladığımız Kastrofest, kentin gastronomi turizmi alanındaki tanıtımı için büyük bir adım olacak” dedi.
 
image
 
Kastamonu’nun mutfak kültürünün zenginliğine rağmen henüz keşfedilmemiş bir gastronomi destinasyonu olduğunu belirten DMKİ üyesi ve festivalin ana sponsoru olan Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis festivalle ilgili şunları ifade etti: “Kastamonu’da 800’den fazla yemek çeşidi olduğu belirtiliyor; her ilçemizin farklı yemekleri mevcut. Bu zengin mutfak kültürünün herkese tanıtılması için DMKİ olarak yola çıktık.
 
Kastrofest, Kastamonu’nun gastronomi turizminde markalaşması için bu alanda kente katma değer yaratacak ve bir ilki gerçekleştirecek. Bundan sonra festivalin sürdürülebilir olması da çok önemli, aslında esas iş festivalle başlıyor. 2018 Türk dünyası kültür başkenti olan Kastamonu bir anlamda yemek kültürünün de başkenti. Şehrimizin mutfağıyla ilgili yiyecek ve içeceklerin, üretme tekniklerinin, sofra kültürünü de araştırarak önce Türkiye’ye sonra dünyaya tanıtmak istiyoruz. Festivalle başlayarak, yöresel mutfak mirasımızı tanıtmaya yönelik, yeni projeleri de hayata geçirmeye devam edeceğiz”.
 
Festivalin, Kastamonu’nun tarih boyunca farklı kültürlerle zenginleşmiş yerel gastronomik değerini öne çıkartarak kentin “yükselen turizm destinasyonu” olarak markalaşmasına katkı sağlaması bekleniyor.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR