Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
OSMANLI MUTFAĞI TARİHİ BU KİTAPTA
OSMANLI MUTFAĞI TARİHİ BU KİTAPTA
Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın’ın bu kitabında, Osmanlı mutfağını besleyen kökler, gıda yasaları, lokantalar ve görgü kuralları gibi konular da aktarılırken, yemek kültürü aracılığıyla çok kültürlü Osmanlı İmparatorluğu’ndaki yaşama görselleriyle de ışık tutuluyor.
3 Ocak 2021, 13:19
 
 
Pandemi sürecinde erkekler mutfağa daha çok girer oldu ve internetten yemek keşvetme olayı adeta trend olan bir dönemde Yemek kitaplarına ilgi de artarak devam ediyor.
 
Bu dönemde baskından çıkan kitaplarınsayıları da her geçen gün artıyor. 
 
image
 
VakıfBank Kültür Yayınları da bir yemek kitabı yayımladı.Yemek kültürü, tarihimize de bir kapı aralandı.
 
VakıfBank Kültür Yayınları 'Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi' isimli kitabı okuyucuyla buluşturdu.
 
Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın'ın bu kitabı, Osmanlı İmparatorluğu'nun yemek kültürünü anlatırken görselleriyle de okura renkli bir dünya sunuyor. 
 
image
 
Kitapta, 600 yılı aşkın süre boyunca imparatorluğun değişen, gelişen ve zamana meydan okuyan yemek kültürü anlatılıyor. Priscilla Mary Işın, Osmanlı mutfağını geniş bir açıdan değerlendiriyor. Kitapta, Osmanlı mutfağını besleyen kökler, gıda yasaları, lokantalar ve görgü kuralları gibi konular da aktarılırken, yemek kültürü aracılığıyla çok kültürlü Osmanlı İmparatorluğu'ndaki yaşama da ışık tutuluyor.
 
Kitap, Osmanlı mutfağının temelini oluşturan değişik yeme-içme geleneklerine genel bir bakışla başlıyor. Konuyla ilgili zengin tarihi örnekleri sıralayan yazar, sonra aşçılardan adabımuaşeret kurallarına kadar birçok detay veriyor. 
 
         image
 
Işın'ın arşiv belgelerinden şiirlere kadar sayısı 600 fazla kaynaktan yararlanarak hazırladığı kitap, 120 görselle okura renkli bir dünya sunuyor.
 
İmparatorluğun yemek kül-türünün, farklı sınıflardan ve kökenlerden insanları birbirine bağladığını söyleyen Priscilla Mary Işın, "Koruyucu rolüyle padişahın yükümlülüklerinden biri olarak görülen yiyecek tedariği ve düzeni, genişleyen imparatorluğun başarısını sağlayan önemli bir etkendi. Orta Asya Türk mutfağı ile Safevilerden, Abbasilerden ve Bizanslılardan miras alınan yemek kültürlerinin bir sentezi olarak ortaya çıkan Osmanlı mutfağı, 15. yüzyıldan itibaren kendine özgü, yenilikçi ve özgüvene sahip bir kimlik kazandı. Zamanla Mısır'dan Balkanlar'a kadar geniş bir coğrafyanın mutfaklarında kalıcı izler bıraktı" diyor.
 
'Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi', farklı toplumsal kesimlerin birikimleriyle sosyal kimliğin inşasına nasıl katkı sağladıklarının bilgisini veren önemli bir başucu kaynağı. Yemeğe ve tarihe ilgisi olanların bugünlerde evde geçirdiği zamanı fırsat bilerek bu kitabı mutlaka almalırını öneririz.
 
PRISCILLA MARY BİRÇOK ÇALIŞMAYA İMZA ATTI
 
 1973’te Türkiye’ye yerleşen Priscilla Mary Işın, İngiltere’deki York Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunu. 1983’ten bu yana Osmanlı mutfak tarihi, kültürü ve Türk tatlıları hakkında araştırmalar yapıyor. Işın’ın bu konularda “Gülbeşeker” (2008), “Osmanlı Mutfak Sözlüğü” (2010) ve “Avcılıktan Gurmeliğe: Yemeğin Kültürel Tarihi” (2018) isimli kitapları bulunuyor. Işın ayrıca, Mahmud Nedim’in “Aşçıbaşı” ve Mehmed Reşad’ın “Fenn-i Tabâhat” başlıklı Osmanlı Türkçesi yemek kitaplarını, Ahmed Cavid’in “Tercüme-i Kenzü’l-İştihâ” başlıklı yemek konulu Farsça-Türkçe sözlüğünü ve Friedrich Unger’in 1837’de Almanca kaleme aldığı “Şark Şekerciliği” kitabını yayına hazırladı. “Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı”, yemek tarihi konusunda çok sayıda kongre bildirisi ve makalesi yayınlanan Işın’ın VBKY’den çıkan ilk kitabı.
 
Ece Kahraman / Şeffaf Gazete

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR