Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KONUK KOLTUĞU

KONUK KOLTUĞU
SPOR HUKUKUNUN ÖNEMİ - Av. Ali Alper Tüfekçi
26 Eylül 2023, 16:26
 
Spor hukuku, tüm branşlarda yer alan sporcuları, kulüpleri, federasyonları kapsayan ve bunların arasında doğan uyuşmazlıkların hukukun genel ilkeleri doğrultusunda çözüm bulmayı hedefleyen, yapılacak tüm hukuki işlemlerin ulusal ve uluslararası kurallara uygun olmasını sağlayan bir özel hukuk dalıdır.
 
Tanımdan da anlaşılacağı üzere spor hukukunun kapsadığı alan spor, sporcular ve bunların bağlı olduğu kulüp ve federasyonlardır.
Kıta Avrupası’nda şekillenmiş ve teşkilatlanmış spor ve spor hukuku, ülkemizde gelişmekte olan ve son zamanlarda popülerlik kazanan bir hukuk dalıdır. Spor hukukunun en farklı yanı ise sporun doğasında yer alan hız ve değişkenliğin bu hukuk dalında sürekli olarak yeni kural ve düzenleme ihtiyacıdır. Bu nedenle Spor hukuku alanında çalışmakta olan kişiler ya da kurumlar, spor hukukunun kapsadığı yeni normları takip etmek ve bu normlar ile birlikte hiçbir kişinin hak kaybı yaşamamasını sağlamak zorundadır.
 
Çok teknik ve değişken bir süreç olmasından dolayı spor hukukundan doğan bir uyuşmazlıkta mutlaka bu alanda çalışan ve uzman bir kişi ya da kurumdan destek alınması tavsiye edilmektedir.
 
Örneklendirmek gerekirse: Sporcuların, kulüplerden hak ve alacaklarının tahsili istemi, düzenlemelere aykırı olarak sporculara verilen hak mahrumiyeti cezalarının iptali istemi, transfer sözleşmeleri, basın-yayın- medya kuruluşları ile yapılacak olan yayın sözleşmeleri, spor kulüplerinin şirketleşmesi, menajerlik sözleşmelerinin hazırlanması, sporcu veya kulüplerin vergi cezalarına ilişkin hukuki destek verilmesi gibi spor hukukunun kapsadığı birçok uyuşmazlık bulunmaktadır.image
 
Elbette ki Türkiye’de spor denilince akla ilk olarak futbol gelmektedir.
Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde gelişmiş ve sistemleşmiş olan futbol aynı zamanda içerisinde birçok uyuşmazlık barındırmaktadır. Türkiye’de yaşanmış ya da yaşanacak herhangi bir spor hukuku uyuşmazlığında uygulanabilecek birden fazla yol bulunmaktadır. Futbolcu alacaklarının tahsili, haklı-haksız nedenle sözleşme feshi, transfer sözleşmeleri gibi hukuki durumlarda, uyuşmazlığın daha hızlı ve hak kaybı yaşanmadan çözümü için hangi kurula ya da yola başvurulacağı uzmanlık alanı içeren ve hukuki destek alınması gereken hukuki problemlerin başında yer almaktadır.
 
Spor hukuku, sadece ulusal kurum, kuruluş ve federasyon kurallarından ibaret olmayıp aynı zamanda uluslararası birçok kuruluşlar tarafından şekillenmektedir. Neredeyse her spor dalını düzenleyen, şekil veren ve hukuk kuralı üreten kıtasal ve dünyasal kurumlar bulunmaktadır.
 
Bu nedenle ilgi ve bilgi alanımız sadece ulusal spor hukuku normlarından ibaret olmayıp tarafımızca FIFA, FIBA, FIVB, UEFA, IOC gibi uluslararası federasyon ve konfederasyonların güncel gelişmeleri ve kuralları tarafımızca takip edilmektedir.
 
Av. Ali Alper Tüfekçi

YAZARA AİT DİĞER YAZILAR

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR