Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MEKSİKA MUTFAĞININ MUHTEŞEM TATLARI
MEKSİKA MUTFAĞININ MUHTEŞEM TATLARI
Meksika kültüründe yemeğin çok önemli olduğunu söylemek, büyük bir eksikliktir. Ülkenin mutfağı, kültürünün hayati bir parçasıdır ve Meksika halkı için bir gurur kaynağıdır. Yemek yemek , Meksika'da yapılacak en iyi şeylerden biridir !
20 Haziran 2023, 19:24
 
Meksika mutfağı, farklı bölgesel mutfaklara ayrılmıştır. Kuzey kesimlerinde İspanyol mutfağı etkileri görülürken, güney kesimde eski yerlilerin mutfağı korunmuştur. Meksika mutfağının en önemli besini, mısırdır. Hemen hemen her yemekte mısır kullanılır.image
 
İkinci sırada ise chili biber gelmektedir. 
Meksika mutfak kültürü acılı, baharatlı ve rengarenk! Tadanların damağında acı fakat akıllarında tatlı bir izlenim bırakan Meksika mutfağı! Pek çok çeşit ve kültürel öğelere sahip olan bu mutfak dünya tarafından oldukça sevilmekte.
 
Uygarlıkların Etkisi
Sene 1521’de İspanyollar fethedene kadar mevcut kültürel mirasları nedeniyle Kuzey Amerika’nın en köklü uygarlığı olan Meksika’nın mutfağı birbirinden ayrılmaz 4 farklı mutfaktan oluşmaktadır.image
 
Bu mutfakların en eskisi ve bölgenin ilk uygarlığı olan Zapoteklerdir. Genelde balık ve meyve ağırlıklı bir yapıya sahip olan bu mutfak günümüz Meksika mutfağının soğuk bölümünü oluşturmaktadır. Tüm soğuk çorbaların ve meyveli salsaların tamamı bu mutfaktan gelmektedir. Tarımın gelişmesiyle devreye giren Maya Uygarlığı mısır üzerine kurulu bir mutfak kurmuştur. Tacolar, tortillalar, tamaleleri bu mutfağa kazandırmıştır.image
 
Aztekler ise kümes hayvanlarını ve değişik biber türlerini bu mutfağa getirmişlerdir. Ülkenin dördüncü büyük etkisi olan İspanyol Mutfağı ise, bölgede olan mutfağın üzerine süt ürünlerini, domuzu, tatlıya çok düşkün olmayan Meksika halkına kendi tatlı beğenilerini, tarçını ve karanfili empoze etmişlerdir.image
 
Kültürlerin Harmanı
Bu dört kültür katkılarını yaparken Meksika’nın coğrafi konumu ve bitki örtüsü de bu özel mutfak kültürünün oluşması için tüm olanakları sonuna kadar sunmuştur. Bol acı ve baharatları ile meşhur olan bu mutfağa topraklarda yetişen fasulye, meyve ve çeşitli sebzeler de eklenince işte bugün tüm dünyanın takip ettiği Meksika mutfağı ortaya çıkmıştır.
 
UNESCO, Meksika yemeklerini yalnızca malzemeleriyle değil; çiftçilik, ritüel uygulamalar ve atalardan kalan adetlerle ortaya çıkan kapsamlı bir kültür modeli olarak tanımlamıştır. Michoacan eyaletinde kadın aşçıların kurduğu kooperatiflerin de etkisiyle Meksika mutfağı 2010 yılında UNESCO’nun Dünya Kültür Mirasları Listesi’nde yerini almıştır.image
 
Meksika Mutfak Kültürü Öne Çıkanlar
Meksikalılar kasım ayının ilk pazar günü ölüler gününü kutlar. Ölen sevdiklerinin anısına onların en sevdikleri yemekleri hazırlarlar.
 
Meksika vanilya, avokado, kakao, domates, chili biber, mısır ve yer fıstığının anavatanıdır.
Meksika’da hemen hemen bütün yemeklerde mısır kullanılır.
Acı biberin anavatanı Meksika’dır. Ülkede 90’dan fazla biber çeşidi bulunur. Yalnızca üretimde değil, aynı zamanda tüketiminde de dünya lideridir.
Yemek, Meksika kültüründe hem dini hem de felsefi bir boyuta sahiptir.
Tatlı yerine genellikle meyve tüketirler.
 
Bu ülkede hazır yemek alışkanlığı çok az, yemek hazırlamak günün büyük bir kısmını kapsar.İşte en popüler Meksika yemekleri
Tako

Taconun ana malzemesi tortilla ekmeği. Tercihe göre kıtır veya yumuşak yapılan tortilla, ikiye katlanarak içine et, peynir veya çeşitli sebzeler eklenerek hazırlanıyor. Pek çok şekilde yapılabilen taco içinde bulunan malzemeye göre adlandırılıyor.

  • Fajita

Tavuk veya dana eti kullanılarak yapılabiliyor. Fajita, Meksika mutfağının olmazsa olmazlarından biber çeşitleri ve diğer sebzeler eşliğinde pişiriliyor. Söz konusu Meksika mutfağı olunca baharatları da anmak gerekiyor. Fajita, genellikle Meksika mutfağında adı çokça geçen mısır unundan yapılan küçük lavaş şeklindeki “tortilla” ile tüketiliyor.

  • Quesadilla

Tortillanın içerisine şarküteri ürünleri, peynir çeşitleri ve sebzeler ile dolduran quesadilla, Meksika mutfağında yaygın olarak tüketilir. Quesadilla yapımında genellikle cheddar ve mozzarella peyniri tercih edilir.

  • Nachos

Tortilla cipslerine nachos denir. Üzerine peynir ve et parçaları dökülerek atıştırmalık olarak servis ediliyor. Nachos, tüm Meksika yemekleri gibi soslar eşliğinde sunuluyor.

  • Enchilada

Tortilla ekmeğinin içine et (dana eti, tavuk eti, deniz ürünleri), peynir, Meksika fasulyesi, patates, çeşitli sebzeler konuluyor. Rulo şeklinde sarılıyor. Üzerine acı biber sosu gezdiriliyor. Fırınlanıyor. Fırından alınan tortillalar üzerine rendelenmiş cheddar peyniri serpiştiriliyor.

  • Burrito

Burrito, tortilla ekmeğinin tamamen sarılıp kenarlarının içine katlanmasıyla etli veya sebzeli olarak hazırlanıyor. Karışık tatların başlıca adresi olan Meksika mutfağının vazgeçilmez lezzeti burrito, siyah fasulye, marul, domates ve peynir gibi farklı malzemelerin birleşimi ile hazırlanıyor. Burrito tüm Meksika mutfağında olduğu gibi son olarak çeşitli acı soslarla lezzetlendiriliyor.

  • Guacamole

Guacamole sos; avokado ile hazırlanan bir meze. Nachos ve et yemeklerinin yanına pek yakışan bu sos vitamin açısından da oldukça zengin.

  • Tamale

Mısır veya muz yaprağı doldurularak pişirilen yemek. Domates, tavuk göğsü ve biber ile lezzetinin artmasını sağlıyor.

  • Chili con carne
Chili con carne yani Türkçesi kıymalı Meksika fasulyesi. Bol acılı yapılan yemek Meksika mutfağı lezzetleri arasında en nadidesi sayılıyor.
 
Churros

Churros bir çikolatalı hamur tatlısı. En önemli özelliği hamurunun 2 kez pişmiş olması. Birincisinde tencerede kavruluyor, ikincisinde ise kızartılıyor. Ardından çikolata sosuyla servis ediliyor.

Taylan Berk Erturan


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR