Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ŞEF EBRU BAYBARA DEMİR'E BÜYÜK ÖDÜL
ŞEF EBRU BAYBARA DEMİR'E BÜYÜK ÖDÜL
Türk şef Ebru Baybara Demir, gastronomi dünyasının Nobel'i olarak adlandırılan Dünyasının Basque Culinary World Prize 2023 ödülünü San Sebastian'da düzenlenen özel bir törenle teslim aldı.
17 Kasım 2023, 10:35
 
Gastronominin Nobel’i Ebru Baybara Demir ile Türkiye’ye geldi
Ebru Baybara Demir Basque Culinary World Prize 2023 Ödülünü Aldı
 
Türk şef Ebru Baybara Demir, gastronomi dünyasının Nobel'i olarak adlandırılan Dünyasının  Basque Culinary World Prize 2023 ödülünü San Sebastian'da düzenlenen özel bir törenle teslim aldı. Baybara Demir, mutfaktaki uzmanlığı aracılığıyla kültürel entegrasyon, sosyal kalkınma ve biyolojik çeşitlilik alanlarında gastronomiye yaptığı önemli katkılardan dolayı bu ödüle layık görüldü. image
 
Ebru Baybara Demir, bölgede yaşanan göç sürecindeki girişimlerde aktif rol aldı, iklim değişikliği karşısında toprağın canlanması gerektiğini savundu ve insan haklarına yönelik yardım çalışmalarını desteklemesi ile dikkat çekti.
 
Ödül törenine Ekonomik Kalkınma, Sürdürülebilirlik ve Çevre Bakanı Arantxa Tapia; Basque Culinary Center Başkanı Vicente Atxa; ve Basque Culinary World Prize Jüri Başkanı Joan Roca ve T.C. Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci  katıldı.
 
Bu yılın kazananını, dünyanın en etkili şeflerinden ve Uluslararası Basque Culinary Center Konseyi temsilcilerinden oluşan BCWP Jürisi seçti.
Bu yıl 8. düzenlenen BCWP’da ayrıca sürdürülebilirlik ve gastronomi eğitimi konusundaki ilham verici önerileri nedeniyle Nicole Pisani (Birleşik Krallık) ve Heidi Bjerkan (Norveç) özel mansiyon ile ödüllendirildi. image
 
Şef Ebru Baybara Demir’in 2023 Basque Culinary World Prize’ı aldığı ödül töreni Donostia-San Sebastián'daki Prisma de Tabakalera’da gerçekleşti. 
Şef Ebru Baybara Demir yirmi yılı aşkın süredir, bölgedeki göç süreci, iklim değişikliğine karşı yerel ürünlerin çoğaltımı, Suriye sınırına yakın Mardin'de kültürel entegrasyon gibi öncelikli konuları ele alan çeşitli girişimlerde öncü bir rol oynadı. Şubat 2023'te Türkiye'de yaşanan deprem gibi yıkıcı olayların ardından insani yardım çalışmalarına liderlik etti.image 
 
Basque Culinary World Prize, Euskadi-Bask Ülkesi’nin ve gastronomi alanında önde gelen bir akademik kurum olan Basque Culinary Center’ın kapsamlı stratejisinin bir parçası olarak Bask Hükümeti tarafından verilen özel bir küresel ödüldür. Ödül, benzerlerinden farklı olarak inovasyon, teknoloji, eğitim, çevre, sağlık, gıda endüstrisi, sosyal ve ekonomik kalkınma alanlarında dönüştürücü girişimlere liderlik eden şeflerin çalışmalarına odaklanıyor ve bu alandaki başarıları ödüllendiriyor. 
 
Bask Hükümeti Ekonomik Kalkınma, Sürdürülebilirlik ve Çevre Bakanı Arantxa Tapia, Bask gıda sektöründen yetkililerin ve önde gelen isimlerin katıldığı törende Ebru Baybara Demir'e ödülünün yanı sıra, topluma fayda sağlayan yeni projelerinde kullanılmak üzere 100 bin avro değerindeki ödülü de takdim etti. Ödül töreni öncesinde, Basque Culinary World Prize Jürisi başkanı Joan Roca ve Bask Mutfak Merkezi Mütevelli Heyeti Başkanı Vicente Atxa gerçekleştirdiği konuşmalarda ödülün önemine ve sahip olduğu misyona değindi. image
 
Toplumları gıdayla güçlendirmek 
Şef Ebru Baybara Demir, özellikle geçici koruma altındaki mülteciler ve ülkelerinde uzakta yaşamak zorunda kalan kişiler için çok kültürlü entegrasyonu ve istihdam odaklı birleştirici projeleri hayata geçirdi. Farklı kültürlerin bir arada yaşamak durumunda kaldığı bir bölgede, anlayışı ve bir arada yaşamayı desteklemeye yönelik entegrasyona odaklı projeler gerçekleştirdi. 
 
Yürüttüğü çalışmalara ek olarak şubat ayında Suriye'yi ve Türkiye'yi etkileyen deprem sonrasına “Gönül Mutfağı” isimli aşeviyle afetten etkilenen binlerce kişiye sıcak yemek ulaştıran bir proje yürüttü. Şef Ebru Baybara Demir, yirmi yılı aşkın süredir uluslararası kuruluşlarla, yerel yönetimlerle, kamu kurumları, özel kuruluşlar ve yerel kooperatiflerle çalışarak toplumda pozitif etki yaratan çalışmalar yürüttü. Bir dönem sadece bir restoranın bulunduğu ve bugün artık turistik bir merkez olan Mardin’de, yemek pişirmeyi turizm ve kalkınmanın çıkış noktasına yerleştirdi. Bölge kadınlarını tarihi evlerinde kendi mutfaklarını açmaya ve turistler için yemek yapamaya teşvik etti, böylece istihdam fırsatları yarattı ve şehrin turistik deneyimini geliştirdi.
 
Daha sonra UNHCR ve FAO gibi kuruluşların desteklediği ve mültecilere istihdam olanakları yaratmaya odaklanan aşçılık eğitim programlarında önemli bir rol oynadı. Halen Mardin bölgesindeki gönüllülerin Sorgül gibi yerel tohumların üretimini ve tüketimini geliştirmek için çalıştığı Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne destek veriyor. Sorgül ile başlayan bu yapılanma bugün sabun, reçel, bakliyatlar ve yerel lezzetlerin satışının gerçekleştiği bir yapıya dönüştü. Ebru Baybara Demir, ayrıca atık meyve ve sebzelerin kompost üretiminde kullanılmasının amaçlandığı Diyarbakır pazarlarında başlayan biyobozunur atık yönetimi projesini de sürdürüyor.image
 
Basque Culinary World Prize ile verilecek 100.000 avroluk mali ödül, şefin insanlara, çevreye ve topluma fayda sağlayan girişimlerine destek verecek. Ödül hakkında açıklamada bulunan Ebru Baybara Demir şöyle konuştu: “Gastronominin Nobel’i olarak anılan 2023 Basque Culinary World Prize'ı kazanmak tarif edilemez bir onur. Gastronomi alanında önde gelen uzmanlar tarafından “doğanın aşçı gücü” olarak tanımlanmak ise benim içi inanılmaz derecede anlamlı. Bu anlamlı ödüle layık görülmek benim için derinden değer verdiğim mesleğime yirmi yılı aşkın süredir yürekten bağlılığımın bir ifadesi. Bu ödülü almak sadece bir şef olarak değil, Cumhuriyetimizin 100. yılında Atatürk'ün açtığı yolda ilerleyen bir Türk kadını olarak da benim ve ülkem için ayrıca büyük bir önem taşıyor. Benim için mutfak, fiziksel duvarların ötesinde bir yemeğin topraktan tabağa yolculuğunda yer alan herkesin varlığının önemini anlamayı ifade ediyor. 2017 yılında Basque Culinary World Prize ile kez karşılaşmamın ardından bu tanımlamayı tamamen sahiplenmiş oldum. Aldığım ödülü bu yolculukta bana eşlik ederek hayatlarını değiştiren kadınlara, coğrafyanın en güzel kader olduğunun kendilerine ilham olmasını istediğim Türkiye'deki geleceğin gastronomlarına, aileme ve enimle aynı felsefeyi paylaşan tüm yol arkadaşlarıma ithaf ediyorum."
 
Ebru Baybara Demir, dünyanın en etkili şeflerinden ve Basque Culinary Center Uluslararası Komite temsilcilerinden oluşan özel bir jüri tarafından seçildi. Şef Joan Roca'nın (İspanya -El Celler de Can Roca) başkanlığını yaptığı bu organizasyonda Yoshihiro Narisawa (Japonya), Michel Bras (Fransa), Gastón Acurio (Peru), Manu Buffara (Brezilya), Dominique Crenn (ABD), Trine Hahnemann (Danimarka), Elena Reygadas (Meksika), Pia León (Peru), Josh Niland (Avustralya), Narda Lepes (Arjantin) ve ThiTid Tassanakajohn (Ton) (Tayland) gibi diğer ünlü şefler de yer aldı. 
 
Dönüştürücü bir girişim
Basque Culinary World Prize, mükemmellik için çabalayan girişimci bireylerin, azimli ve topluma bağlı yenilikçi ve yaratıcı insanların çalışmalarını öne çıkartarak gastronominin dönüştürücü bir güç olabileceğini göstermek ve bu alanda çalışan şefleri onurlandırmak için 2016 yılında başladı. 
 
Akademisyenler ve günümüzün en iyi şeflerinin de aralarında yer aldığı uluslararası prestije sahip uzmanlar tarafından desteklenen, basın tarafından "Gastronomi Nobeli" olarak adlandırılan ödülün kriterlerini 42 ülkeden gösterilen 1.200'ün üzerinde aday ve değerlendirilen 800'e yakın aday oluşturdu.
 
Sektör profesyonelleri ve kurumlar, bir aydan uzun süre dünyanın dört bir yanından, gastronominin sosyal entegrasyon, sürdürülebilirlik ve eğitim gibi alanlarda bir değişim aracı olarak kullanılabileceğini gösteren şefleri aday gösterdi. Diğer yandan Basque Culinary Center ise bu profilleri araştırmak ve doğrulamak için kapsamlı bir süreç yürüten bir ekip oluşturdu.
 
7 Haziran'da Basque Culinary World Prize, Ebru Baybara Demir'i 2023'ün kazananı ilan etti. Ayrıca mevcut zorlukların görünürlüğünü artırma ve girişimci şefleri belirleme konusundaki önceliğini ortaya koyan iki özel şefe de mansiyon verildi. İki şef de mükemmellik, yenilikçilik, yaratıcılık ve azim sergileyen, kendi topluluğuna bağlı olduğu kadar ilham verici projeleri hayata geçiren kişilerdi. Nicole Pisani'ye (Birleşik Krallık), hem bedeni hem de zihni beslemeye odaklanarak okuldaki çocuklara yönelik yemek hizmetlerinde devrim yaratmayı hedefleyen projesiyle, Heidi Bjerkan'a (Norveç), ise döngüsel ekonomiye odaklı uyguladığı çoklu restoran modeliyle küçük üreticiyi, sosyal girişimciyi ve eğitimcileri birleştiren gastronomi anlayışıyla oluşturduğu vizyoner girişimi ile mansiyona hak kazanmış oldu. 
 
Basque Culinary World Prize, her yıl kazananı ve özel mansiyonları aracılığıyla, tüm dünyaya bir şefin topluma katabileceği değeri öne çıkartan bir mesaj verme fırsatını buluyor. Bu yıl göç ve yeteneklerin çeşitlendirilmesiyle bağlantılı sosyal entegrasyona ek olarak gıda eğitimi temasına da dikkat çekiliyor. 
 
Haber: Taylan Berk Erturan

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR